POLITIKA PRIVATNOSTI

Ispis

PRAVILA PRIVATNOSTI I ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA PACIJENATA

 

Odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka EU 2016/679 (GDPR), Zakona o zaštiti osobnih podataka («Narodne novine» br. 103/03) te Uredbe o načinu vođenja i obrascu evidencije o zbirkama osobnih podataka («Narodne novine» br. 105/2004), propisana je zaštita osobnih podataka o fizičkim osobama.

Doktor stomatologije obvezan je voditi točnu, iscrpnu i datiranu stomatološku dokumentaciju o stanju pacijenta i njegovu liječenju u skladu s propisima na području zdravstva.

Temelj za većinu podataka koji se prikupljaju u ordinaciji je Pravilnik o načinu vođenja osobnog zdravstvenog kartona u elektroničkom obliku ( NN broj 82/10)

Stomatološka dokumentacija sastoji se od zdravstvenog kartona (ime i prezime, datum rođenja, adresa stanovanja, OIB, zanimanje) sa statusom zubi, povijesti bolesti, rendgenskih snimaka, fotografija stanja čeljusti prije i poslije stomatoloških zahvata), te podataka za kontakt – broj telefona, broj mobitela i e-mail adresa.

Osobni podaci pacijenta prikupljaju se u svrhu praćenja izvršenih stomatoloških zahvata i oralnog zdravlja pacijenta.

Osobni podaci pacijenata čuvaju se u elektronskom  obliku u računalima zaštićenim lozinkama.

Svi zaposlenici ordinacije potpisuju Izjavu o povjerljivosti osobnh podataka.

U slučaju kompromitiranja osobnih podataka postoji obaveza obavješćivanja nadzornog tijela AZOP u roku od 72 sata.

Doktor stomatologije obvezan je čuvati podatke o liječenju pacijenta deset godina nakon završenog liječenja, a nakon toga roka obvezan je postupiti prema propisima o čuvanju dokumentacije.


Sukladno članku 27. Zakona o stomatološkoj djelatnosti, doktor stomatologije obvezan je čuvati kao profesionalnu tajnu sve što sazna o zdravstvenom stanju pacijenta. Profesionalnom tajnom smatraju se svi podaci koje doktor stomatologije sazna pri obavljanju svoje struke o pacijentu, njegovim osobnim, obiteljskim i socijalnim prilikama kao i podaci vezani uz otkrivanje i liječenje bolesti. Doktor stomatologije obvezan je na čuvanje profesionalne tajne o pacijentu i prema članovima obitelji pacijenta, čak i nakon njegove smrti. Doktor stomatologije obvezan je voditi računa o tome da profesionalnu tajnu čuvaju i druge osobe koje rade u njegovoj ordinaciji ili su na bilo koji drugi način saznali podatke o zdravstvenom stanju pacijenta. Iznošenje profesionalne tajne dopušteno je samo uz pristanak pacijenta te u skladu s Kodeksom stomatološke etike i deontologije. Iznošenje profesionalne tajne dopušteno je i u slučaju ako bi se čuvanjem profesionalne tajne ugrozio život i zdravlje drugih ljudi.

 

 

PODACI O PREGLEDAVANJU
Tijekom normalne uporabe, IT sustavi i softverski postupci za upravljanje ovom web stranicom preuzimaju neke osobne podatke čiji je prijenos implicitan u korištenju Internet komunikacijskih protokola.

Riječ je o informacijama koje nisu povezane s određenim pojedincima, ali bi po svojoj prirodi mogle putem obrade i povezivanja s podacima trećih strana omogućiti identifikaciju korisnika.

Ova kategorija podataka uključuje IP adresu ili nazive domena računala korištena od strane korisnika koji se povezuju s web stranicom, URI (Uniform Resource Identifier) adrese traženih resursa, vrijeme zahtjeva, metoda korištena za podnošenje zahtjeva na server, veličinu datoteke dobivene kao odgovor, numerički kôd koji označava status odgovora poslužitelja ( uspješan, pogreška itd.) te ostale parametre koji se odnose na operacijski sustav i korisnike.

Ti se podaci upotrebljavaju samo za dobivanje anonimnih statističkih podataka na web stranici i za provjeru ispravnog funkcioniranja te se brišu odmah nakon obrade.

 

KOLAČIĆI (COOKIES)
Kolačići su tekstualne datoteke koje se nalaze na vašem računalu kako bi se prikupile standardne internetske zapise informacija i informacije o ponašanju posjetitelja.

Ove se informacije koriste za praćenje korištenja web stranice i za sastavljanje statističkih izvještaja o aktivnostima web stranice. Postavke svojeg preglednika možete podesiti tako da ne spremate kolačiće. Međutim u nekim slučajevima neke od funkcionalnosti naše web stranice zahtijevaju kolačiće i možda neće funkcionirati odlučite li ih ne prihvatiti.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za privatnost ili želite da ispravimo ili uklonimo neke podatke možete nam se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

 

 

Kolačiće koristimo za oglašavanje i u statističke svrhe te za prilagodbu ponude vašim potrebama. U pregledniku možete promijeniti postavke u bilo kojem trenutku, prihvaćanjem ili odbijanjem nekih od datoteka. Ako koristite ovu web stranicu bez mijenjanja postavki preglednika, snimat ćemo i imati pristup podacima (kolačićima) u memoriji vašeg krajnjeg uređaja (računalo, mobilni telefon itd.) za već navedene svrhe. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk